Köszönések angolul - Greetings in EnglishKöszönések angolul

Sziasztok! Mai leckénkben a lehető legfontosabb dologgal foglalkozunk: a köszönéssel! Ha teljesen kezdő is vagy, szinte biztos, hogy az alapvető köszönések az első leckék során előjönnek. Bizonyára sokan úgy gondoljátok, hogy köszönni még az is tud, aki soha nem tanult angolul...
DE tényleg ismeri mindenki a szokásokat? Hogy a "HELLO" az hivatalos köszönésnek számít-e, vagy a "GOOD NIGHT" - ot használjuk-e az utcán? Tehát az alábbiakban nézzük meg a köszönések használatát szóban!


HELLO és HI

Nos, a "HELLO" nem egyenlő a magyar Hellóval. Egyszer egy ismerősöm nagyon letolt, hogy Angliában egy idős hölgy ismerősének, akit akkor mutatott be, HELLO-val köszöntem. Pedig nincs ebben semmi! SŐT! Ez udvarias köszönésnek számít! Ez is mutatja, hogy semmi köze a mi Hellónkhoz, mivel az inkább baráti köszönés. Ha szeretnénk tiszteletet mutatni (magyarban ez a magázódó forma), akkor tegyük hozzá, hogy uram / hölgyem. Ezen felül a telefonba is ezt mondjuk, mikor felvesszük! Persze azért egy hivatalos levélbe ne írjunk "HELLO"-t! A
A "HI" köszönés szinte ugyanaz, mint a "HELLO". Ellenben kevésbé hivatalos. Inkább baráti köszöntésnek mondanám. Olyannak köszönünk így, akivel azért már találkoztunk.

Good morning, Good afternoon, Good evening

Ezek a napszaknak megfelelően használatos köszöntések tulajdonképpen a "HELLO" - nak a hivatalos alakjai. NAgyjából délig, ebédig a Good morning megfelelő. Utána a Good afternoon következik, melyet a Good evening vált fel. Fontos megjegyezni, hogy a Good night-ot csak akkor használjuk, ha már lefekszünk aludni. Ehhez alkalmazkodva, ha éjszaka találkozunk valakivel az utcán, inkább a Good evening köszönést használjuk. Mondhatjuk egyszerűen azt is, hogy : morning, afternoon, evening, de akkor az már kevésbé hivatalos vagy udvarias.

HOW DO YOU DO?

Ez tűnik számunkra a legfurábbnak. Manapság már kihalóban van, inkább az idősebbektől hallunk ilyen köszönést. Habár kérdésnek tűnik, és félig az is, simán reagálhatunk ugyanezzel. Mintha visszakérdeznénk. Viszont akár válaszolhatunk is: "I'm doing well".WHAT'S UP?, WHAT'S NEW?, vagy WHAT'S GOING ON?

Ezek nem hivatalos köszöntések. Általában olyan személyek köszöntésére használjuk, akiket már ismerünk. Válaszolhatunk a kérdésre, hogy mi történt velünk mostanában, vagy például: "Nothing", "Not much". Majd általában visszakérdezünk: "What about you?"

IT'S NICE TO MEET YOU vagy PLEASED TO MEET YOU

Udvarias, hivatalos, illedelmes formája a köszönéseknek. Ezeket viszont csak az első alkalommal használjuk. Ha már mondjuk a második alkalommal találkozunk, akkor köszönjünk így: "It's nice to see you again!" Így azt is megmutatjuk, hogy figyelmesek vagyunk.Természetesen vannak még egyéb köszönések! Szlengből a 'YO' - a kilencvenes évekből a hip-hop kultúra terjedésével került a köztudatba. Vagy éppen a "HOWDY" az How do you do regionális rövidítése Kanada és az Egyesült Államok bizonyos részein. Máshol furán veszi ki magát.