Az egyszerű múlt igeidő tömörenMik alkotnak egy past simple-ben lévő mondatot?

Első körben mindenképpen egy ALANY, mely az I / You / He, She, It / We / You / They SZEMÉLYES NÉVMÁSOKBÓL kerülhet ki, vagy bármilyen olyan szó jöhet még, amit ezekkel be tudunk helyettesíteni.

Nélkülözhetetlen egy nyelvtanilag korrekt mondathoz egy ÁLLÍTMÁNY is, mely magától értetődően egy IGE köré épül majd. Jelen esetben elmozdolunk kissé a az eddig említett sémáktól, és új igei formákat vezetünk be. Az első fontos tényező, amit meg kell jegyeznünk, az az, hogy az alany szám/személye nem befolyásolja az ige formáját. Tehát nem lesz S végződés, vagy bármi más, amiket eddig megfigyelhettünk. Az igéknek kijelentő módban a D, ED, vagy IED végződéssel kell rendelkezniük, illetve, amennyiben rendhagyóak, a rendhagyó igékre vonatkozó lista alapján kell képezni őket.

Kérdésnél és tagadásnál bevezetésre kerül a DID segédige, ami, ahogy azt már említettük, számtól és személytől függetlenül DID marad. Nagyon fontos megjegyezni, hogy mivel a DID magán hordja a múlt idő jelét, az állítmány főigéjét szótári alakjukban hagyjuk.Tagadásnál pedig a NOT tagadószó ékelődik be a mondatba, a segédige és a főige közé.

Mivel már megbeszéltük, mik kellenek egy kérdéshez, és mivel továbbra is illik válaszolni, ha kérdeztek minket, érdemes egy szót ejteni a RÖVID VÁLASZOKRÓL. Szükség van hozzájuk egy ALANYRA, a SEGÉDIGÉRE, valamint nyilvánvalóan a YES / NO szavakra.Nézzük mindezt összesítve egy táblázatban:

Alany Kijelentő Tagadó Kérdő Rövid válasz
I worked did not (didn't) work Did I work? Yes, I did. / No, didn't.
You worked did not (didn't) work Did you work? Yes, I did. / No, didn't.
He / she / it worked did not (didn't) work Did he/she/it work Yes, he/she/it did. / No, he/she/it didn't.
We worked did not (didn't) work Did we work? Yes, we did. / No, we didn't.
You worked did not (didn't) work Did you work? Yes, we did. / No, we didn't.
They worked did not (didn't) work Did they work? Yes, they did. / No, they didn't.

 

Na de mire is használjuk?

Az egyszerűség végett példamondatokkal pontokba szedjük, milyen esetekben is használjuk a legtöbbször az egyszerű múlt igeidőt. A következők elolvasása közben elengedhetetlen lesz, hogy ne csak a szemünket futtatva bólogassunk a szabályokra és a példamondatokra, hanem valóban próbáljuk elképzelni, milyen is egy olyan helyzet valójában, amiről ott éppen szó lesz.

 • 1. A múlt megadott időpontjában lezajlott cselekvéseket említjük egyszerű múlt időben. Nagyon fontos, hogy meg legyen említve az időpont, és hogy a cselekvés valóban befejezett legyen. Gyakran használt időhatározók az ago, yesterday, in 1995, last week/night/month, stb.

  I had eggs for breakfast yesterday.

  Did you see your doctor last week?
   
 • 2. Olyan cselekvéseket említünk egyszerű múlt időben, amik egymás után mentek végbe a múltban.

  I had breakfast, took a shower and then left for school.
   
 • 3. Múltban ismétlődő cselekvésekre is használjuk, valamint múltban fennálló állapotok jellemzésére. Kicsit olyanra kell gondolni, mint amikor az egyszerű jelennél említettünk ismétlődő vagy folyamatosan fennálló helyzeteket.

  I often went to school by bus when I was a child.

  We lived in Brussels for five years.