A present continuous igeidő tömören

Mik alkotnak egy present continuous-ben lévő mondatot?

Első körben mindenképpen egy ALANY, mely az I / You / He, She, It / We / You / They SZEMÉLYES NÉVMÁSOKBÓL kerülhet ki, vagy bármilyen olyan szó jöhet még, amit ezekkel be tudunk helyettesíteni.

Nélkülözhetetlen egy nyelvtanilag korrekt mondathoz egy ÁLLÍTMÁNY is, mely magától értetődően egy IGE köré épül majd. Itt azonban sokrétűbb a helyzet, mint a present simple esetében. Alapvetően kell a mondatba egy SEGÉDIGE, mely a BE ige ALANYHOZ egyeztetett alakja lesz (AM / IS / ARE). A BE ige képzéséről bővebben itt olvashatsz. Ha már megvan a segédigénk, már csak a FŐIGÉRE lesz szükség, mely az ige ING-végződésű alakja lesz. Az ING-es igék képzéséről bővebben itt írtunk.

Mivel kijelentő módban is segédigével képezzük a folyamatos jelent, értelemszerűen a segédige megmarad kérdezni és tagadni is. Kérdésnél SZÓRENDI CSERE figyelhető meg, tagadásnál pedig a NOT tagadószó ékelődik be a mondatba, a segédige és a főige közé.

Ugye már megbeszéltük, mik kellenek egy kérdéshez, és mivel továbbra is illik válaszolni, ha kérdeztek minket, érdemes egy szót ejteni a RÖVID VÁLASZOKRÓL. Szükség van hozzájuk egy ALANYRA, a SEGÉDIGÉRE, valamint nyilvánvalóan a YES / NO szavakra.

Nézzük mindezt összesítve egy táblázatban:Alany Kijelentő Tagadó Kérdő Rövid válasz
I am working (I'm) am not working. (I'm not) Am I working? Yes, I am. / No, I'm not.
You are working (You're) are not working (aren't / you're not) Are you working? Yes, I am. / No, I'm not.
He / she / it is working (He's/She's/It's) is not working (isn't / he's/she'/it's not) Is he/she/it working? Yes, he/she/it is. / No, he/she/it isn't.
We are working (We're) are not working (aren't, we're not) Are we working? Yes, we are. / No, we aren't.
You are working (You're) are not working (aren't / you're not) Are you working? Yes, we are. / No, we aren't.
They are working (They're) are not working (aren't / they're not) Are they working? Yes, they are. / No, they aren't

Na de mire is használjuk?

Az egyszerűség végett példamondatokkal pontokba szedjük, milyen esetekben is használjuk a legtöbbször a folyamatos igeidőt. A következők elolvasása közben elengedhetetlen lesz, hogy ne csak a szemünket futtatva bólogassunk a szabályokra és a példamondatokra, hanem valóban próbáljuk elképzelni, milyen is egy olyan helyzet, amiről ott éppen szó lesz.

 • 1. A beszéd pillanatában folyamatban lévő cselekvésekre. Ahogy kimondjuk, éppen történik is. Figyeljünk az at the moment, now és right now időhatározókra.

  I am playing the guitar at the moment.

  She is hoovering the carpet now.

  We aren't working right now.
   
 • 2. A beszéd pillanata környékén történő cselekvésekre. Nem feltétlen éppen most van valami folyamatban, hanem mostanában. Figyeljünk a nowadays és a these days időhatározókra.

  He is learning to drive these days. (De nem feltétlen ebben a pillanatban. Lehet, hogy éppen nyaralni van, stb.)

  My wife's friends are working on a new book. (Szintén zenész.)

  I am running a lot nowadays. (Ezt sem futás közben írom, de mostanában sokat futok.)
   
 • 3. Az always szóval kombinálva idegesítő szokást fejezünk ki folyamatos jelennel. Ha ugyanazt a mondatot always nélkül mondjuk, többnyire egy puszta tényt közlünk. Az always érzelmi töltést ad a közlendőnek.

  You are always eating my food. (Majd éhen halok, ez nagyon dühít!)

  She is always playing with her phone while I talk to her. (Legszívesebben földhöz vágnám azt a telefont!)
   
 • 4. A közeljövőre vonatkozó fix terveket is folyamatos jelenben mondjuk. Fontos a közeli időpont (tomorrow, next week, next month, stb.), és hogy teljesen biztos legyen a szándék a cselekvésre.

  We are travelling to Italy this Saturday.

  I am moving to Spain next week.

  She is calling you back tomorrow.