Egyszerű jelen

A present simple igeidő tömören

Mik alkotnak egy present simple-ben lévő mondatot?

Első körben mindenképpen egy ALANY, mely az I / You / He, She, It / We / You / They SZEMÉLYES NÉVMÁSOKBÓL kerülhet ki, vagy bármilyen olyan szó jöhet még, amit ezekkel be tudunk helyettesíteni.

Nélkülözhetetlen egy nyelvtanilag korrekt mondathoz egy ÁLLÍTMÁNY is, mely magától értetődően egy IGE köré épül majd. Ennek az igeidőnek egyik sokat szidott sajátossága az az S, vagy ES végződés, amit kizárólag He / She / It személyes névmásoknál kell, hogy kapjon a főige.

Végül, de közel sem utolsó sorban TAGADÓ és KÉRDŐ mondatoknál szükségünk van egy SEGÉDIGÉRE, tagadásoknál pedig egy TAGADÓSZÓRA is. Segédigénk ebben az esetben a DO, mely He / She / It esetén DOES formában fog szerepelni. Ha segédigét használunk, akkor a főigét MINDEN esetben szótári alakban írjuk utána, igen, még He / She / It esetén is. Ebben az esetben ugyanis a DOES formára átalakult segédige vette fel az S végződést, emiatt a főigét érintetlenül kell hagynunk.

Mivel már megbeszéltük, mik kellenek egy kérdéshez, és mivel illik már válaszolni is, ha kérdeztek minket, érdemes egy szót ejteni a RÖVID VÁLASZOKRÓL. Szükség van hozzájuk egy ALANYRA, a kérdéshez használt SEGÉDIGÉRE, valamint nyilvánvalóan a YES / NO szavakra.Nézzük mindezt összesítve egy táblázatban:

Alany Kijelentő Tagadó Kérdő Rövid válasz
I work every day do not (don't) work every day Do I work every day? Yes, I do. / No, I don't.
You work every day do not (don't) work every day Do you work every day? Yes, I do. / No, I don't
He / she / it works every day does not (doesn't) work every day Does he/she/it work every day? Yes, he/she/it does. / No, he/she/it doesn't.
We work every day do not (don't) work every day Do we work every day? Yes, we do. / No, we don't.
You work every day do not (don't) work every day Do you work every day? Yes, we do. / No, we don't.
They work every day do not (don't) work every day Do they work every day? Yes, they do. / No, they don't

Na de mire is használjuk?

Az egyszerűség végett példamondatokkal pontokba szedjük, milyen esetekben is használjuk a legtöbbször az egyszerű jelen igeidőt. A következők elolvasása közben elengedhetetlen lesz, hogy ne csak a szemünket futtatva bólogassunk a szabályokra és a példamondatokra, hanem valóban próbáljuk elképzelni, milyen is egy olyan helyzet valójában, amiről ott éppen szó lesz.

 • 1. Ha egy helyzet folyamatosan fennáll. Ugye az, hogy valahol lakunk, dolgozunk vagy éppen rendszeresen ebédelünk, folyamatosan fennálló állapotok.


  I live in a small flat.

  She works at that restaurant.

  We don't eat at that diner.


 • 2. Ismétlődő cselekvéseknél. Olyan cselekvések, amik bizonyos rendszerességgel ismétlődnek. Gyakori határozószavak a never, rarely, seldom, often, frequently, usually és az always. Igen, a soha is ismétlődésnek számít. A határozószavak részben mozgathatóak.


  They often sleep in a tent.

  He usually calls me on the phone.

  Do you often feel hungry?

 • 2.1 Szintén gyakori a ONCE/TWICE/THREE TIMES a DAY/WEEK/MONTH típusú mondat is.

 • She goes running four times a week.

  We cook once a day.

 • 2.2 Ne feledkezzünk meg az EVERY szóval képzett mondatokról sem.

 • My friends walk to school every day.

  You go to concerts every week.


 • 3. Menetrendekkel, időbeosztásokkal kapcsolatban. Tehát az angol gondolkodás szerint nem 10-kor megy a busz, hanem 10-kor szokott menni.


  Our bus leaves at 10 am.

  My class starts at 11:30.

  Does your train leave at 6 pm?


 • 4. Természeti jellegű törvényszerűségekre. Mivel ismétlődnek, egyszerű jelenben mondjuk azt angolul, hogy keleten kel a nap, vagy 100 fokon forr a víz.


  The sun rises in the east.

  Water boils at 100 degrees.

  Winter comes after the autumn.